WSIMC Om WSIMC
Wilhelm Stenhammar International Music competition
Tävlingen är en sju dagar lång tävling och musikfestival med fri entré på tävlingsdagarna. Det är endast den stora finalkonserten som kräver biljett. WSIMC ger publiken en unik möjlighet att upptäcka kommande världsstjärnor!
Varannat år sedan 2006
Wilhelm Stenhammar International Music Competition, WSIMC, invigdes i juni 2006 med Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia som hedersgäster. Sedan dess har tävlingen genomförts alla jämna år.
Specifikt för tävlingen är att alla måste framföra ett verk av Wilhelm Stenhammar. Sedan några år utdelas även ett särskilt pris för bästa Stenhammartolkning.
Den enda svenska tävlingen av sitt slag
Sverige hade tidigare inte haft någon internationell musiktävling inom klassisk musik – en stor och levande gren inom musiklivet. Internationella musikfestivaler har oftast handlat om rock- och popmusik.
Genom WSIMC får sångare och publik kontakter över hela världen. Unga färdigutbildade sångare får ett forum att visa upp sig på och därmed också hjälp med att starta sin karriär. De svenska deltagarna sporras att förkovra sig och mäta sin kapacitet mot andra internationella sångare.
Stenhammarfamiljen, en släkt med långa anor lokalt
Östergötland är den naturliga platsen för en musiktävling med den kände svenske tonsättaren Wilhelm Stenhammars namn, då Stenhammarsläkten funnits i Östergötland sedan 1500-talet.
Värdfamiljer under tävlingen
Tävlingen genomförs i Norrköping och en mängd fina kontakter har bildats genom att många sångare bor privat i värdfamiljer. En fin introduktion till staden, och roligt för familjerna som sedan kan följa ”sina” sångare och höra dem sjunga på utländska scener.
Samarbete med Norrköpings Symfoniorkester
Samarbetet med Norrköpings Symfoniorkester har stor betydelse
för tävlingens kvalitet och genomförande. Finalkonserten måste alltid ackompanjeras av en professionell symfoniorkester. Tävlingen äger rum i en av Sveriges vackraste konsertsalar – De Geerhallen. Med sina 1300 platser och centralt läge i Norrköpings historiska industrilandskap erbjuder den, med sina vackra omgivningar, en stimulerande och spännande miljö.
Framgångar för deltagare efter tävlingen
Glädjande nyheter kommer ständigt från sångare som deltagit i WSIMC, flera av våra förstapristagare sjunger nu på de stora operascenerna runt om i världen.
Sopranen Ekaterina Godovanets, Ryssland (1: a pris 2006) är numera fast engagerad vid Nürnbergoperan. Julia Novikova, Ryssland (3: e pristagare 2006) var tillsammans med världstenoren Placido Domingo, engagerad att sjunga i en stor TV-sändning av operan Rigoletto som sändes i 28 länder. Julia har även varit engagerad vid Staatsoper i Wien och nyligen gjorde hon succé i Stravinskijs opera ”Näktergalen” på Pragoperan. Layla Claire, Kanada (3: e pristagare 2008) har sjungit med världsdirigenten James Levine på Metropolitan i New York.
Tenoren Jaesig Lee, Sydkorea (1: a pris 2010) sjunger regelbundet på de stora scenerna i Tyskland.
Vid tävlingen 2012 var kvalitén så hög att juryn utsåg två förstapristagare. Vi gläder oss extra åt att det blev en svensk pristagare – tenoren Daniel Johansson, som fick dela priset med den ryska sopranen Alexandra Popandopulo. Daniel Johansson sjunger numera på flera stora operascener, Den Norske Opera, Kungliga Operan i Stockholm, Geneveoperan m.fl.
Även 2016 blev det en svensk förstapristagare – sopranen Christina Nilsson, som även fick publikens pris. Christina sjunger nu regelbundet på de stora scenerna världen över – Frankfurt, Lausanne och Wien m.fl. Hon gjorde också stor succé som Aida på Kungl. Operan i Stockholm.
Finalist- och prisvinnarkonserter
Vi har efter några tävlingar, även gett Finalistkonserter i Stockholms konserthus, Göteborgs konserthus, Dalhalla samt på operorna i Kairo, Alexandria och Doha.
Wilhelm Stenhammars Stiftelse
Wilhelm Stenhammars Stiftelse bildades 2005 av Edla Stenhammar, Olof Stenhammar, Sonja Stenhammar, Olof Svenfelt och Norrköpings kommun.
Stiftelsen är ideell. De gåvor och bidrag som stiftelsen erhåller och eventuell avkastning används för musiktävlingarnas ändamål.
Medel som doneras förvaltas och används i enlighet med respektive donators önskan, inom ramarna för stiftelsens verksamhet.
- Claes Egnell – ordförande
- Olof Stenhammar – hedersordförande
- Sonja Stenhammar – ledamot (initiativtagare, konstnärlig ledare)
- Henrik Marmén – konstnärlig chef Norrköpings Symfoniorkester
- Åse Berglund – ledamot
- Camilla Lundberg – ledamot
- Karin Veres – ledamot
- Anders Boqvist – ledamot
- Helena Nordander – adjungerad ledamot